22.4.21

Gora na popisu stanovništva iz 1918. godine

 

Na osnovu dostupnih statističkih podataka iz 1913. i 1921. godine, dolazimo do zaključka da je stanovništvo Gore tokom ratnih godina prepolovljeno. Stradanja, velika glad i zarazne bolesti primorali su stanovništvo na migraciju u jednom pravcu. U dosad objavljenim radovima iz tog perioda smatralo se da je cijela Gora bila neutralna zona. Međutim, nakon povlačenja Osmanskog carstva pa sve do kraja Prvog svjetskog rata, Gora je na silu osvojena od strane Kraljevine Srbije, koja je uspostavila svoju administraciju. Početkom Prvog svjetskog rata Srbija napušta Goru povlačeći se preko Albanije. U tom periodu Gora ulazi u sastav Albanije, koju januara mjeseca 1916. godine „prijateljski“ okupira Austro-Ugarska, tako da je i Gora pala pod austrougarski protektorat.

Nakon Prvog svjetskog rata, zbog problema sa razgraničavanjem između Albanije i Kraljevine SHS, podaci sa popisa koji su izvršeni u pomenutim državama dosad su uzimani sa rezervom zbog preklapanja rezultata za pojedina naselja, u ovom slučaju i za naselja Gore.

Poslije Prvog svjetskog rata, Kraljevina Srbija je izvršila popis stanovništva 1921. godine i nekoliko godina kasnije objavila kompletne statističke podatke. Albanija je prvi popis izvršila 1923. godine. Objavljeni su mnogi njegovi rezultati na makro nivou.

Sljedeći popisi stanovništva izvršeni su 1930. godine u Albaniji, čiji su izvorni podaci još uvijek dostupni, ali nisu kompaktni, kao i popis održan 1931. godine u Kraljevini Jugoslaviji. Popisi iz 1921. i 1931. godine su dostupni i nude podatake o broju stanovništva, broju domaćinstava, nacionalnoj strukturi kao i o polnoj i starosnoj strukturi stanovništva.

Popis stanovništva iz 1930. godine u Albaniji očito je manje vrijedan od popisa stanovništva čiji je kvalitet do sada bio potcjenjivan u naučnoj literaturi. Naime, na teritoriji okupirane Albanije izvršen je popis stanovništva 1918. godine, koji je organizovala austrougarska administracija, a obuhvatio je i cijelu Goru. To je do sada bila nepoznanica za naučnike koji se bave historijom Gore. 

 

Kompletan rad možete pročitati i preuzeti: OVDE

3 komentara:

  1. Hi, I would like to thank you for the post. Is it possible to receive the population tables of Brod in mentioned datas-1918?

    izzet@guvenilir.org

    OdgovoriIzbriši
  2. Merhaba Izet, yes, when I finish for Brod I will send to you.

    OdgovoriIzbriši