29.12.16

Iseljavanje iz Gore do 1912.godine

Bačkovčani


Piše: Prof. Sadik Idrizi

Prije 1912. godine, tj. do odlaska Otomanske imperije sa ovih prostora, iz Gore nije bilo znatnijeg iseljavanja. Tvrdnje pojedinih autora da „s procesom islamizacije stanovništva počinju veća iseljavanja“ nemaju naučno utemeljenje. O tome je pisao i Jovan Trifunovski, koji tvrdi da je pronašao pravoslavne iseljenike iz Gore, čiji su se preci doselili krajem XVIII i u XIX vijeku izbjegavši primanje islama. Nesporno je da je bilo pomjeranja stanovništva i iseljavanja, ali su to bile uobičajene pojave na ovim prostorima. 

Trifunovski je na osnovu terenskih istraživanja utvrdio da je bilo iseljenih goranskih rodova u pološkim selima - Tearcu, Donjem Palčištu, Setolu, Siničanu, Gradecu - mahom iz Restelice i Broda. Iseljenih goranskih porodica ima i u selu Brodec, u Gornjoj Reci, kao i selu Kruša u Skopskoj kotlini.

Šefćet Hodža pominje jednu porodicu doseljenu iz Restelice u selo Topoljane u Ljumi.
Milivoj Pavlović navodi da i u selima Župe – Rečanu, Nebregoštu i Manastirici ima relativno starijih doseljenika, naročito iz Prizrenske Gore. Jedan rod u Manastirici je zadržao prezime Gorani. Pavlović je, proučavajući govor Sredačke Župe, zaključio da su uticaji i strujanje, naročito iz Gore i Tetova, „mnogo važnije nego što se obično misli“. Cvijić pominje doseljenike iz Gore i u Mušnikovu i Gornjem Selu.

***

Kompletan tekst možete pročitati OVDE 

Nema komentara:

Objavi komentar