1.11.17

Pečalbari od pamtiveka - National Geographic



Poznati magazin National Geographic Srbija u januarskom broju 2009.godine u rubrici  
NG Odredište pisao je o Gori.
Tekst je napisala: Dragana Nikoletić
Fotografije snimio: Goran Sivački

Kompletan tekst možete pročitati: OVDE
.

"Bez pisane istorije i dovoljno istraženog porekla, Goranci u Gori i rasejanju raskošno proslavljaju i muslimanske i hrišćanske praznike, živeći skromno i radno, po strogim patrijarhalnim uverenjima. 

Područje Gora na Šar-planini, na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, na samom rubu Kosova, prosto zastrašuje svojom divljom lepotom. Planinske visove do leta okovane ledom smenjuju nepregledni pašnjaci, jarkozeleni tek krajem maja. U vreme kad se sneg sa Šare otapa, vode iima toliko da se zahuktalim rekama ne daju imena. Možda su bezimene i zato što brzo kopne i pretvaraju se u potoke. U toku dana ovde se izmene sva godišnja doba u svojim najekstremnijim varijantama. Po vedrom vremenu na oštrim vrhovima mogu da se spaze divokoze, dok vukovi i medvedi zimi umeju da zabasaju na glavne seoske ulice.  

U pregibima planine, negde toliko uskim da kuće štrče iz klisure kao naherene krivovrate pečurke, šćućureno je 19 goranskih sela. Još devet istog etničkog sastava pripalo je Albaniji 1923.godine, a dva su ostala u Makedoniji. Goranci tako tako dele oko 500 međunarodnih kvadratnih kilometara, ostajući u vezi preko šumskih staza i pograničnih isprava".


Kompletan tekst možete pročitati: OVDE
.

Nema komentara:

Objavi komentar