2.1.18

Murat i Razija - Jonuz Kaljo

Naslovna strana: Šaban Abdulah


Uspon književnosti u Gori
(iz predgovora: Alija Džogović)

Pisci u Gori sve više impresioniraju svojom literaturom: bogatim, raznovrsnim narodnim pesništvom, brojnim zbirkama poezije, a sad i dramom Jonuza Kalja.
Drama „Murat i Razija“ Jonuza  Kalja pravo je literarno iznenađenje. To je prva (druga, prva je Jusuf i Džemilja od Hamida Isljami, 1995.) drama na goranskom dijalektu. Ona potvrđuje nove činjenice da književnost u ovoj oblastiima uzlaznu razvojnu skalu, postaje zrela i kompletnija po rodu i formi.
„Murat i Razija“ je folklorno dramsko i muzičko delo sjajnih i trajnih umetničkih vrednosti. Kao u usmenom pesništvu, i njen literalni predmet je narodni život u Gori, posmatran kroz prizmu tragične ljubavi dvoje mladih – Murata i Razije, a u širem kontekstu i svih drugih čija je sudbina slična njihovoj. Zato je i radni naslov ove drame bio „Sudbina“. Radnja ove drame dešava se u najvećem selu u Gori, Restelici, u vrhovima visoke Šare, i tipična je za muslimansku etničku i socijalnu stvarnost. Po svojim folklornim i lirskim karakteristikama ona je melodrama, a po motivima i sadržaju približava se „Koštani“ Bore Stankovića i narodnoj muslimanskoj pesmi „Smrt Omera i Merime“, kao i Šekspirovoj drami „Romeo i Julija“. Realizaciju ljubavi dvoje mladih i ovde sprečavaju socijalne razlike i roditelji. 
Sem sadržaja o nesrećnim ljubavnicima, ovu dramu karakterišu originalno narodno pevanje i muzika, rustikalni folklorni kolorit, patrijahalni način života u porodici i u široj društvenoj sredini. U kontekstu originalnosti ove melodrame je i njen poetski jezik, melodičan i lirski intoniran – kakav je inače goranski govor po svojoj semantičkoj i komunikativnoj prirodi. I u umetničkoj funkciji monologa i dijaloga ovaj jezik je emotivan i poetičan. U osmišljavanju dijaloga pisac Kaljo je pravi majstor  - pesnik. Dijalog je prirodan, nije patetičan niti razvučen. Sažet je i dinamičan. Tok dramske radnje je evolutivan. Misli i dramski govor su u kontinuitetu sa razvojem radnje. Zastupljeni su svi principi dramske kompozicije. 
Ova drama je originalna. Samo su njeni motivi internacionalni, jer se život i ljubav ponavljaju u sličnostima i različitostima. Oni su večita inspiracija u svim oblicima književnog stvaranja.
Izvođenjem ove drame na pozornici predstavljaće novi kulturni događaj i poseban doživljaj za gledaoce željne originalnog, lepog i folklornog. Takođe, njeno objavljivanje biće događaj od izuzetnog značaja. 


Kompletan rad možete pročitati i preuzeti: OVDE


Nema komentara:

Objavi komentar