26.1.20

Česme (češme) u Kruševu


Ideal izvorske vode u islamskom svijetu Osmanlija raširen je i izvan sakralnih i javnih objekata pa se česme susreću svugdje. Turci su toliko pomno vodili računa o svakom izvoru u svojem carstvu da su imali evidentirane lokacije svih vrela na teritoriji države.

Hajreti (zadužbine) su posebna specifičnost mještana Gore i Kruševa. Gotovo da nema vode (izvora, vrela) da nije kaptirana i izgrađene česme sa jednom i više slavina. Česme se obično podižu u znak sjećanja na umrle, ali i kao poklon zajednici.
U kruševačkom ataru podignuto je više hajret česama, gotovo na svim stranama sela. Većinu česama podigli su Kruševljani, ali i mještani Restelice, Globočice i drugih naselja. 

Česma UKRSTA nalazi se u Gornjoj mahali, na izlazu iz sela prema Restelici. Podignuta je 11. avgusta 1973. godine kao hajret familije Hodža (Aljimanovci). Česma je i dalje aktivna, ali je asfaltiranjem puta pala ispod nivoa, pa je više ni stoka ne koristi. Nemarom je oštećena a korito potpuno ispunjeno pijeskom i kamenjem. Prije izgradnje vodovoda korištena je za sve potrebe mještana. 

DOVNA ČEŠMA („Pet šešira“) se nalazi u Donjoj mahali, preko rijeke blizu sadašnje škole. Obnovljena je od strane porodice Seferi, ali je zadnjih godina dosta zapuštena. Jedna je od najstarijih javnih česama u selu. Renovirana je kao hajret ocu Isljamu i majci Hati od sinova i kćerke. Do nedavno su je koristili učenici osnovne škole, ali je rušenjem mosta u poplavi prekinut prijelaz ka česmi i sada se veoma rijetko koristi.
 
.
.
.
Kompletan tekst možete pročitati i preuzeti: OVDE


Nema komentara:

Objavi komentar