26.3.20

Sefer Tudžari o monografiji “Kruševo (Gora)”



Zahvaljujuči velikom trudu autora Sadika Idrizi Aljabak i Admira Idrizi Aljabak dobili smo jednu izvanrednu knjigu “KRUŠEVO (GORA) MONOGRAFIJA”.

Za pisanje monografija potrebno je uložiti veliki trud, utrošiti ogromno vrijeme, posjedovati upornost i strpljenje, priložiti materijalnu žrtvu, a, iznad svega, imati znanje i sposobnost. Od svega ovoga autori su, zasigurno, posjedovali i uspeli da upotrebe.

Vjerovatno, suočeni s pogubnim posljedicama globalizacije i internet sveobuhvatnosti, autori su se odlučili da otrgnu od zaborava historijske događaje, tradiciju, kulturu i običaje naroda Gore, locirajući ih na selo Kruševo, rodno mjesto autora.

Monografija predstavlja pravu riznicu statističkih podataka o našem narodu od prvih pisanih radova pa sve do danas. Predstavlja riznicu flore i faune, prirodnih bogatstava i ljepota, riznicu bogatih i humanih odnosa među ljudima koji sadašnjim generacijama uveliko fale.

Namjerno zanemarujem uočene nedostatke, kojih ima i čega su, vjerovatno, svesni i autori. Ove nedostatke nadjačava sveukupna, daleko veća vrijednost Monografije.
Monografija nas upozorava da smo zašli u poodmakloj fazi zaborava sopstvene prošlosti, sopstvene historije i vrednosti našeg naroda. Monografija nas upozorava da smo duboko zašli i u procese samoodricanja od sopstvene prošlosti, tradicije i kulture. Ne daj Bože da zagazimo i u proces samoodricanja od naše vere. Onda nam nema spasa!

Iz današnje perspektive Monografija, moju i stariju generaciju asocira na sretno djetinjstvo, đačko i mladalačko doba, i na sve to nam budi uspomene. Mlađoj generaciji Monografija nudi uvid u sve to, te može da im posluži kao inspiracija za, eventualna, stvaralaštva u svim oblastima.
Na kraju, ko god bude u situaciji, preporučujem da prelista ili detaljno pročita ovu knjigu. Ja sam je pročitao ovih dana, kada živimo u jednom strahu da li će i kada proći ova nevolja sa koronavirusom. Moram priznati da mi je čitanje ove knjige pomoglo da se na momente udaljim od dramatičnih informacija o oboljelim i umrlim od posljedica zaraze. Na to sam zahvalan autorima.

U Globočici, 26. O3. 2020. godine
Sefer Tudžari

Nema komentara:

Objavi komentar