16.6.20

Dva dnevnika iz dve Kraljevine



Tokom XX vijeka školstvo u Gori je pretrpelo ogromne promjene kako u organizaciji same nastave tako i po pitanju izvođenja nastave na različitim jezicima (orjentalni jezici, albanski i srspko-hrvatski).
          U Međuopštinskom historijskom arhivu Prizren[1] čuvaju se dnevnici iz 1934. godine i 1941. godine za Osnovnu školu u Rapči koja je osnovana 1929. godine.
  Zanimljivo je što su oba dnevnika iz različitih Kraljevina (Jugoslavija i Albanija) i popunjavana su na različitim jezicima (srpskohrvatskom-slovenačkom  i albanskom jeziku). 
Na osnovu prvog  dnevnika iz Osnovne državne škole Rapčanske, škola radi u Kraljevini Jugoslaviji na srpskohrvatskom-slovenačkom jeziku.   Školske 1934/35 u I (prvi) i II (drugi) razred upisano je ukupno 56 učenika. Upravitelj i učitelj škole bio je Avdo Humčanin. Učenici u dnevniku su zavedeni pod prezimenom i imenom. Sva prezimena završavaju na -ić. Za vreme Osmanske carevine u Gori nisu postojala prezimena. Umjesto prezimena stajalo je samo ime i očevo ime, npr. Mehmed Aslan ili na goranskom Mehmed Aslanov (čiji je). Nakon 1918. godine na porodična imena dodavan je nastavak -ić tako da je Aslan/ov  postao Aslanović.

Na osnovu drugog dnevnika iz 1941. godine  Muška osnovna škola u Rapči (Shkolla Fillore Mashkullore – Rapqe) radi u Kraljevini Albaniji (Mbretnija Shqiptare) na albanskom jeziku.  Školske 1941/42 od I do IV razreda upisano je ukupno 64 učenika. Učitelj je bio Mehmet Sokoli iz Elbasana. Većina učenika je uvedeno u dnevnik sa imenom, imenom oca i prezimenom kao i datumom rođenja. Učenici su se brojčano ocjenjivali od 5 do 1 (obrnuto), 5 je najslabija ocjena a 1 najbolja ocjena. 


[1] Arkivi historik nderkomunal – Prizren, Fondi: Keshilli popullor i komunes Dragash-Rapqa, Sektor: Arsimi Permbajtja: Ditaret dhe regjistrat e klaseve Viti:1934/35 - 1941/42 nr.2 dhe 3 Kutija 25/1

.
Kompletan tekst možete pročitati i preuzeti: OVDE

 .


Nema komentara:

Objavi komentar