20.3.17

Mola Rasim Zapodski (1865 – 1924)


Piše: Nazif Doklje

U ime gorskog naroda Mola Rasim potvrđivao je: “ Osim što nikako ne prihvatamo da živimo pod srpskom vlašću, 18 000 duša koliko obuhvata svjesnog stanovništva našeg kraja bićemo prinuđeni da kolektivno emigriramo i nećemo ostati pod srpskom vladavinom.” Nakon dva dana Mola Rasim poslao je pismo načelniku: Zapođani nisu krivi, oslobodite ih iz zatvora, inače očekujte, dolazim sa 500 naoružanih i spaliću te sa svom porodicom. Pročitavši pismo načelnik je oslobodio seljake

Historija albanskog nacionalnog pokreta dobro poznaje ogroman doprinos islamskih vjerodostojnika koji su uputili svoj džemaat na pomjenutom pokretu pod motom „Ko ratuje za vjeru ratuje za domovinu.“ Jedan od njih koji se veoma malo spominje je i Rasim Selman Krasniqi, poznat pod imenom Mola Rasim Zapodski.
Prva učenja je stekao u Zapodu, svom rodnom selu, dok je vjersko obrazovanje stekao u Bitolju 1890.godine. Nakon nekoliko godina držanja u plamenu albanstva, 1895.godine, vratio se u svoje rodno selo, gdje je bio imam, učitelj po mektebima u Lomni i Zapodu, a kasnije i gorski Muftija.

 Kompletan tekst možete pročitati: OVDE

Nema komentara:

Objavi komentar