27.12.17

Radivoje Mladenović - Goranski govor (1986)

Foto arhiva
Goranski govor je bio predmet proučavanja mnogih naučnika. Među brojnim istraživačima i lingvistima još uvijek postoji niz nesuglasja kad je u pitanju govor Gore, njegovo porijeklo i autorizacija.
Gora se nalazi na mjestu gdje se završava jedna i započinje druga zona južnoslavenskih jezika. Osim toga, u neposrenoj blizini Gore su u prošlosti, ali i sada, živjele zajednice čiji jezici pripadaju različitim neslavenskim grupama (albanski, grčki, aromunski, turski jezik) i koji su snažno uticali kako na leksiku tako i na strukturu govora Gore.
Gora je zaseban dijalektološki areal interesantan za proučavanje teorije jezičkih kontakata, kao i teorije razvoja jezika u tuđoj jezičkoj sredini. Govor Gore je vjekovima ostao u izolaciji i imao periferni položaj i „zamrznuto stanje“, ali se nakon historijskih promjena koje su se u posljednjih sto godina desile na Balkanu, našao u potpuno novoj i izmijenjenoj situaciji. Danas govor Gore može biti dobar izvor podataka za proučavanje diglosije, bilingvizma, jezičkih interferencija, kao i za druga lingvistička i sociolingvistička istraživanja.

Radivoje Mladenović goranski određuje “kao prelazni, mešavinski makedonsko-srpski govor”. Proučavajući goranski govor došao je do zaključka da se “na osnovu aktuelnog jezičkog stanja ne može govoriti kao makedonskom ili srpskom govoru, već se on može definisati kao tip prelaznog govora, mešovitog govora, koji je, verovatno, nastao u bilingvnoj sredini, na graničnom području dvaju jezika – srpskog i makedonskog.” Na drugom mjestu Mladenvić tvrdi da je “goranski govor većinom svojih osobina rubni zapadnomakedonski govor sa tipičnim perifernim arhaizmima i infiltracijom pojedinih srpskih crta.”

(Dr. Sadik Idrizi: Govor Gore)


Profesor Radivoje Mladenović rođen je u Prizrenu 1950.godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u Prizrenu na Višoj pedagoškoj školi, zatim u Filološkoj gimnaziji u Beogradu. Od 2003.godine radi kao profesor Filološkog-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.  Za poseban doprinos nauci u jeziku, Monografija Govori šarplaninske župe Gora odlikovana je nagradom "Pavle Ivić" Slavističkog društva Srbije za 2002.godine

U nastavku objavljujemo rad profesora Radivoja Mladenovića objavljenog 1986.godine u Zborniku radova povodom 25 godine rada Više Pedagoške Škole "Xhevdet Doda" u Prizrenu.

Naslov rada: Goranski govor u odnosu na granične makedonske i granične srpske govore

Kompletan rad možete pročitati i preuzeti: OVDE

.

Nema komentara:

Objavi komentar