7.3.18

Dolapče (1996) - Hamid Isljami

Hamid Isljami, po svojoj osnovnoj vokaciji pesnik, ovom kraćom proznom formom, iskazuje se ka vrsni pripovedač, već u ovoj prvoj knjizi proze, pokazuje nam svoj raskošni pripovedački dar, čija je osnovna odlika - osećanje za detalj i psihološku iznijansiranost u građenju dečjeg lika, iz priče u priču, kroz čitavu knjigu!

Ovih devet priča, hamid Isljami je ispričao takvom žestinom u atmosferi i sa tako snažno skoncentrisanom psihološkom ubedljivošću da mi, čitajući, jednostavno, nemamo izbora: i to goransko detinjstvo, čitajući, prihvatamo kao sopstveno.


U svih ovih devet priča mesto radnje smešteno je u Gori. Sve one govore o detinjstvu jednog dečaka sa sela (fiktivni/podrazumevajući autor priča sve ove priče), i one su ispričane u prvom licu jednine; tako da se iza glasa dečaka, u stvari, skriva autor ovih priča.

(Iz recenzije)

Hamid Isljami – Rođen je 1. Maja 1959.godine u selo Rapča. Bio je jedan od prvih književnih stvaralaca iz Gore. Pisao je pjesme, pripovijetke, a autor je i prve drame napisane na lokalnom jeziku Gore objavljene 1995.godine u Valjevu (Jusuf i Džemilja). Hamid Isljami je radio u školi u selo Rapča, Gora. Umro je 2. Aprila 2013.godine u Kruševcu, Srbija. 


Objavljene knjige: Počivaljište (1990), Među nas i vo nas (1993), Devojke na konju (1995), Jusuf i Džemilja, drama (1995), Dolapče, priče (1996), Nebo u čaši vode (1996), Pisma iz Gore (1996), Kameno ogledalo (1997), Nibet Gori (1997), Abdes duše (1998).

Kompletnu knjigu možete pročitati i preuzeti: OVDE

Nema komentara:

Objavi komentar