29.10.16

Škola Kruševo





Osnovna i niža srednja škola “Svetlost” nalazi se u selu Kruševo, opština Dragaš.
O školstvu na ovom području može se govoriti posle Drugog svetskog rata. Pre rata u Kraljevini Jugoslaviji,i u Osmanskom Carstvu stanovništvo je većinom pohađalo verske škole ( mektebe ). Odmah posle Drugog svetskog rata počinje akcija otvaranja osnovnih škola. 

Od 1945. – 1948.godine organizovani su tečajevi za opismenjavanje stanovništva.


U vremenskom periodu od 1948. – 1952.  škola radi kao istureno odeljenje u Dragašu.
Od 1952. – 1958. godine škola radi kao osmorazredna u novoj školskoj zgradi koja je napravljena dobrotvornim radom građana

Izvestaj o radu škole 1952

1958. – 1962. škola ponovo radi kao četvororazredna u sklopu osnovne škole u Dragašu.
Školske 1962/63 izgradjena je postojeća školska zgrada, i po odluci IO opštine Dragaš, škola postaje matična osnovna škola sa područnim odeljenjima u Globočici, Zli Potoku i Restelici.



Rezultati postignuti od osnivanja pa do danas su veoma veliki. Uz negovanje kvalitetnog obrazovno-vaspitnog rada velika pažnja se poklanja očuvanju i uređenju školske sredine.

Današnja osnovna i niža srednja škola “Svetlost” je devetogodišnja škola. Ima solidne prostorne uslove koje se neprekidno poboljšavaju. Nastavno osoblje ohrabruje kreativnost i slobodnu mišljenja svakog deteta. Stvaraju se uslovi da se učenici i njihovi roditelji prijatno osećaju u školi. Svi učenici imaju jednake šanse za uspeh uz poštovanje razlika u skonostima i sposobnostima, kao i razvojnog i socijalnog okruženja iz kojeg dolaze. Učenik ima šasnu da postigne svoj maksimum. 


Posebna briga je podmlađivanje nastavnog kadra, njegova stručna obuka i razvoj dobrih međuljudskih odnosa.

Škola je svakodnevno otvorena za sve vidove saradnje sa roditeljima učenika i širom lokalnom zajednicom, za sve vrste obrazovnih i kulturnih usluga, za razne vidove slobodnih i vannastavnih aktivnosti.
Rejting škole u društvenoj zajednici je uvek bio na dobrom nivou a i danas je tako.
Prethodno ime škole “5.Oktobar” je promenjeno 2008.godine u ime SVETLOST.

Nema komentara:

Objavi komentar