29.10.16

Šuma Jelak Tapija

Google Map

Jelova šuma "Jelak" nalazi se u ataru sela Kruševo na putu prema Restelici.
Šuma je u vlasništvu sela bila sve do 1945.godine, kada na vlast dolazi Komunistička partija, koja oduzima privatna imanja. Meštani su pokušali da zadrže šumu podelom na nekoliko privatnih parcela, međutim, od toga se odustalo jer su pojedina domaćinstva pokušali da svoje parcele prodaju.  Nakon devedeset godina, kada su se zakoni i države promenile, treba sagledati kako se tapija može koristiti pravno i da li je moguće da se šuma "vrati" selu Kruševo.
Od decembra 2012. godine veći dio Gore je pripojen Nacionalnom parku Šara. Nacionalni Park Šara sada obuhvata površinu od 53.469 ha i prostire se na teritorijima opština: Kačanik, Štrpce, Suvareka, Prizren i Dragaš, granice su utvrđene zakonom koji je donijela Skupština Kosova, 13. decembra 2012. godine (ZAKON O NACIONALNOM PARKU “ŠARA”  -  Zakon br. 04/L-087). I šuma "Jelak" je pripojena Nacionalnom Parku Šara.
Organizovanost i odlučnost meštana da sačuvaju šumu, ogledala se u organizovanom čuvanju šume (koldžije) i ograničenju eksploatacije šume, tako što su jednu jelu delili na dva domaćinstva za jednu zimsku sezonu. U slučaju krađe, sprovodile su se rigorozne mere. Čuvari šume (koldžije) nailazili su na mnogobrojne probleme sa meštanima susednih sela sa kojima se Kruševo katastarski graničilo, Restelica i Šišteec.

Šuma "JELAK" Foto: AljabakPhoto.com
Kopiju tapije o Ubaštinjenju šume "Jelak" poseduje Mehmed Toro. Orginalna tapija je izgubljena, možda se može pronaći u nekom arhivu.

Tapija je pisana ćiriličnim pismom na četiri papira fotmata A3, pisačom mašinom i ručno. Pojedini potpisi meštana Kruševa i Restelice pored ćirilice potpisani su i arebicom.
Na prvom papiru ispisanom pisačom mašinom, u donjem desnom uglu stoji i pečat opštine Kruševske, sreza Gorskog.
Drugi papir je pisan ručno, kao zapisnik o granicama šume "Jelak".
Na trećem papiru u donjem delu su vidljivi pečati Suda Opštine Kruševske, kao i potpis i pečat načelnika Sreza Gorskog u Vranište. Kao i pet taksene marke od po 10 dinara.
Datum: 22.11.1929.godine
Na poslednjem četvrtom papiru je taksena marka od 20 dinara i u donjem delu pečat Suda u Prizrenu kao i potpis predsednika Suda.
Datum: 15.10.1930.godine 

Šuma "JELAK" Foto: AljabakPhoto.com

Kompletan rad možete pogledati i preuzeti: OVDE


Nema komentara:

Objavi komentar