14.1.17

Hadži Bajram ef. Hodža


Restelica se sjeća i pamti imena mnogih imama, mualima i muderisa. Bajram ef. Hodža, koji je skoro šezdeset godina bio imam u selu, posebno će ostati u sjećanju i historijskom pamćenju mnogih generacija iz Restelice, ali i cijele Gore. Bio je sedmi imam po redu iz porodice koja je tradicionalno davala hodže u selu. Prvi imam iz ove loze bio je mula Adem, a poznati su još i mula Šaban, mula Osman, mula Memiš i hadži Rašid-efendija. Iz Restelice su i poznati imami mula Kadrija, mula Ćamil, hadži Daut, mula Ibrahim, mula Bejtula i drugi. 


Bajram ef. Hodža je rođen 13. februara 1894. godine u Restelici, od oca Šabana i majke Džemilje. Medresu je završio u Bajrakliji u Prizrenu. Imamsku obavezu je preuzeo 1923. godine, nakon penzionisanja mula Šabana (preselio 1950. godine kao stogodišnjak). I mula Šaban je medresu završio u Bajrakliji, dok je za hatiba proglašen 13. temuza 1305. (1888).
Bajram ef. Hodža je vojsku služio u Kraljevini, a zbog dobrog rukopisa obavljao je dužnost pisara. Poznato je da je bio jedini vojnik u jedinici koji je imao pravo da nosi bradu.
Bio je veoma pismen i obrazovan čovjek. Pripadao je plejadi velikana iz Gore, koji su joj podigli ugled i poštovanje kod svih susjeda. Koristio je arapsko pismo, ali je dobro poznavao ćirilicu i latinicu. Imao je izuzetno lijep rukopis, a njegova slova su pravi kaligrafski biseri. Dugo godina je vodio maticu vjenčanih Džemata Resteličkog (od 1929. do 1945. godine).


Kompletan tekst možete pročitati: OVDE

Nema komentara:

Objavi komentar