9.1.17

Muderis Mehmet Alija (1848 – 1912)



Mehmet Alija je rođen u Pakiši (Gora) 1848. godine, u stočarskoj porodici. Djetinjstvo je proveo u rodnom selu. Njegov otac Zulfikar školovao se u Siriji i postao hafiz. Jedno vrijeme je bio imam i vodio seoski mekteb. Od njega je Mehmet naučio da piše i čita.

Uz pomoć prijatelja iz Gore koji su živjeli u Stambolu, Zulfikar je svoga sina upisao na visoki islamski koledž. Pored vjerskih predmeta, Mehmet je učio i historiju, te orijentalne i evropske jezike.
Visoku školu je završio 1874. godine. U porodičnoj arhivi sačuvani su fragmenti iz njegovog dnevnika, diploma, rukopis knjige „Islamska dinastija“.
***

Najduže je radio u mejtepu (mektebu) u Vraništi. Ovdje su od njega prva znanja o islamu i kulturi stekli mnogi njegovi savremenici iz čitave Gore, Opolja i Ljume. Ovdje je upoznao svog prijatelja, mola Arifa Krušu, koji će mu do kraja života ostati najbliži saradnik.
***

„Mehmet Alija je 14. decembra 1912. godine, oko devet sati ujutro, pošao u selo Mlike. Dva sata kasnije, na povratku, prelazeći Brodsku rijeku između Vranište i Mlika, upao je u zasjedu. Srpski žandarmi, sakriveni u hrastovini, pripremili su mu klopku i svirepo ga ubili. Pošto su se uvjerili da je mrtav i da su uspješno obavili akciju, tijelo su prebacili do centra Vranište, u blizini mejtepa i džamije.“


Kompletan tekst možete pročitati: OVDE
 

Nema komentara:

Objavi komentar