28.1.17

Ko smo, u stvari, mi



Nazif Dokle



Piše: Alija Džogović



Najviše zbrke o prošlosti ovoga stanovništva uneli su u usmenu komunikaciju i pisanu etno-istorijsku literaturu izvesni političari, brojni istraživači-posebno Jastrebov i M.Lutovac, a i drugi kojima je nauka bila samo izgovor ali su ciljevi bili drugačiji.

Meštani Gore i Prizrenskog Podgora, u svojoj višedecenijskoj zbunjenosti, često postavljaju pitanje, sažeto u jednoj rečenici, „Ko smo u stvari mi“. Određenije rečeno, ova zbunjenost traje od balkanskih ratova, jer su ih od tada, silom prilika, razni upravljači nacionalno definisali i „svoatali“ po svojoj volji i svom nauku, a bez saglasnosti stanovništva ovih šarplaninskih oblasti njegovog slobodnog opredeljenja i izjašnjavanja. U nastalom neredu krajeve a najviše prema Orjentu. Neka sela su gotovo ostala pusta, da bi se posle izvesnog vremena ponovo populaciono oporavila. 

Sem političkog programa, na dezorijentaciji ovog stanovništva uticali su razni istraživači i „naučnici“, čak i silne ekspedicije, koje su ovim krajevima krstarile i „pisale“ o porijeklu i prošlosti stanovnika šarplaninske regije, kojima se obećavalo i ono što im nije bilo potrebno, ali su oni uvek ostajali na periferiji progresa i poboljšanja životnih uslova, te im je jedino ostala privilegija da do dana današnjeg ostanu pečalbari.

Kompletan tekst možete pročitati: OVDE

Nema komentara:

Objavi komentar